Η ΛΕΣΧΗ

Η Κ.Λ.Θ. ιδρύθηκε  στις 03-04-1992 με 22 ιδρυτικά μέλη και σκοπό, σύμφωνα με το καταστατικό :

 • Την προώθηση της τέχνης του κινηματογράφου
 • Την κινηματογραφική παιδεία των μελών και του συνόλου
 • Την συνεργασία με πολιτιστικά σωματεία
 • Την παρέμβαση σε συνολικότερα Πολιτιστικά και Αναπτυξιακά ζητήματα.

Από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, με εξαίρεση μιας μικρής περιόδου αδράνειας (2000-2002), δραστηριοποιείται με ιδιαίτερη συνέπεια, για την επίτευξη των στόχων και σκοπών που περιγράφονται στο καταστατικό της, με τακτική ροή προβολών ταινιών (18 -20 μεγάλου μήκους κάθε σαιζόν: Νοέμβρης – Απρίλης),  προβολές των Φεστιβάλ Δράμας και Θεσσαλονίκης, προσκλήσεις σκηνοθετών, προσκλήσεις θεατρικών ομάδων , κουκλοθέατρου, μουσικές συναυλίες, γευστικά χάπενινγκ κ.α..

Πέραν αυτών η ΚΛΘ διοργανώνει ειδικές προβολές και εκδηλώσεις σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας και άλλους φορείς σχετικά με πολιτισμικά, εκπαιδευτικά και περιβαλλοντικά ζητήματα (Προβολές για: το Έτος γαστρονομίας, την συντήρηση και σήμανση των μονοπατιών, το βιοκλιματικό στέγαστρο του Ακρωτηρίου, τον αμπελώνα - SIDEWAYS στο πλαίσιο του Άμπελος 2013- Πανελλαδική πρεμιέρα της ταινίας MONDOVINO, τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων της Θήρας – Θηραϊκός όρθρος – αρχές λειτουργίας του κινηματογράφου). 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΛΘ είναι επταμελές (5 Τακτικά μέλη και 2 αναπληρωματικά) με μονοετή θητεία.

Το τρέχον Διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από τους:

 • Πρόεδρος : Βαμβακούσης Πέτρος
 • Αντιπρόεδρος : Ανέστη Πέννυ
 • Γραμματέας : Σταυρόπουλος Ξενοφών
 • Ταμίας : Χατζηπέτρος Βασίλης
 • Μέλος :  Κανελλοπούλου Αιμιλιάνα

Αναπληρωματικά μέλη με ενεργό συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες:  

 • Χαρισάκης Λευτέρης
 • Οικονόμου Πέτρος

Συνδρομές-μέλη
Η εγγραφή των μελών είναι ετήσια με αποτέλεσμα ο αριθμός των μελών να διαφέρει από έτος σε έτος. Την τρέχουσα κινηματογραφική σαιζόν είχαμε 73 εγγεγραμμένα μέλη με μέση τιμή την τελευταία πενταετία τα 60 μέλη. Ή ηλικιακή κατανομή των μελών καλύπτει το φάσμα 25 – 70 με την πλειονότητα των μελών να κυμαίνεται στα 30-50.

Συναισθανόμενοι την δύσκολη οικονομική συγκυρία, διατηρήσαμε σε πολύ χαμηλή τιμή την συνδρομή των μελών μας: 10 € + την πρώτη ταινία δωρεάν  - 5 € εισιτήριο για τις υπόλοιπες ταινίες.  Η τιμή του εισιτηρίου για τα μη μέλη έχει διαμορφωθεί στα 6 €.

Διαμόρφωση προγράμματος
Η τελική επιλογή των ταινιών και ο σχεδιασμός του προγράμματος γίνεται από το Δ.Σ. λαμβάνοντας υπόψη πέραν της ίδιας της ταινίας και άλλες παραμέτρους όπως η διαθεσιμότητα και βέβαια το κόστος ενοικίασης. Επιλέγονται ταινίες κοινωνικού προβληματισμού από όλο το φάσμα του Ευρωπαϊκού, Ελληνικού και Παγκόσμιου Κινηματογράφου, σχετικά πρόσφατες (2-3 ετών) μετά από σχετική έρευνα όσον αφορά το περιεχόμενο και τις κριτικές κοινού και κριτικών. 

Ενημέρωση – Προβολή
Για  την ενημέρωση των θεατών συντάσσονται και διανέμονται έντυπα προγράμματα, στέλνονται δελτία τύπου στα τοπικά ΜΜΕ και πριν από κάθε προβολή στέλνονται ενημερωτικά  email στα μέλη και στους φίλους της ΚΛΘ και αναρτώνται αφίσες σχετικά με την ταινία. Επίσης υπάρχει διαρκής ενημέρωση της ιστοσελίδας της λέσχης  http://kileth.gr με παρουσίαση των ταινιών.

Οικονομικοί πόροι
Τα έσοδα της ΚΛΘ προέρχονται από τις συνδρομές των μελών και τα εισιτήρια. Συχνά δεν επαρκούν για την κάλυψη των λειτουργικών  εξόδων της λέσχης (Ενοικίαση ταινιών, μεταφορικά ταινιών, λογιστής, προγράμματα, έκτακτες δαπάνες συντήρησης).

Δυστυχώς, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν υπήρξε ανταπόκριση στα αιτήματα οικονομικής χορηγίας κατά την τελευταία τριετία και η ΚΛΘ λειτουργεί προς το παρόν με ίδιους οικονομικούς πόρους. Μοναδικός χορηγός της ΚΛΘ  παραμένει το Οινοποιείο Μπουτάρη – Θήρας με  δωρεάν παραχώρηση  του χώρου προβολών, του χώρου υποδοχής, την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων και ευχαριστούμε θερμά την Διεύθυνση και το προσωπικό του Οινοποιείου Μπουτάρη για την ζεστή φιλοξενία και την υποστήριξη που τόσα χρόνια προσφέρει στην Κ.Λ.Θ.    

Παρά τις περιορισμένες οικονομικά δυνατότητες η ΚΛΘ θα ξεκινήσει νέο κύκλο προβολών από τον Οκτώβρη 2017 μέχρι τον Απρίλη του 2018 ανταποκρινόμενη με την μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια στις απαιτήσεις των μελών και των φίλων της ΚΛΘ για καλό ποιοτικό κινηματογράφο.

Να τονίσω ότι η προσφορά όλων είναι καθαρά εθελοντική, με μόνο κίνητρο την αγάπη για το σινεμά και την επιθυμία, η διαμονή στο νησί να μην μας κρατάει μακριά από τις καλές στιγμές της 7ης τέχνης.  

Η θετική και ουσιαστική ανταπόκριση των μελών και των φίλων της ΚΛΘ μας οδηγεί στο να πιστεύουμε ότι, η ΚΛΘ έχει καθιερωθεί σαν ένας ζωντανός και δημιουργικός πολιτιστικός σύλλογος στο νησί της Σαντορίνης και μας ωθεί να συνεχίσουμε.