Τιμητική αναφορά στον Κ. Μπουτάρη από την ΚΛΘ.

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου, 2014

Ήρθε η ώρα να τιμήσουμε τον διαχρονικό πλέον οικοδεσπότη μας κ. Κ. Μπουτάρη.
Μπουτάρης. Ένα όνομα μύθος, στον κόσμο του κρασιού που μετράει ήδη 133 χρόνια και τέσσερις γενιές παρουσίας στα οινικά δρώμενα της χώρας.
Παρουσίας συνδεδεμένης άρρηκτα με την ιστορία και την πρωτοπορία της σύγχρονης οινοποιητικής  τέχνης, που την συναντά κανείς στην κυριολεξία απ’ άκρη σε  άκρη,  στον Ελλαδικό χώρο. Νάουσα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Μαντινεία,  Σαντορίνη, Κρήτη. Αλλά και εκτός Ελλάδας, το Domaine de Mayrac, ένα οινοποιείο με αμπελώνα 700 στρεμμάτων στο Languedoc της Γαλλίας είναι το 7ο  οινοποιείο της εταιρείας Μπουτάρη Οινοποιητική.
Ας περιοριστούμε όμως στον δικό μας τόπο,  στη Σαντορίνη, όπου το 1989 ξεκινά η λειτουργία του - πολυβραβευμένου για την αρχιτεκτονική του - οινοποιείου στο Μεγαλοχώρι .
«Δεν μπορείς να είσαι μεγάλος κρασάς αν δεν έχεις καλή γνώση όλων των περιοχών όπου παράγεται κρασί» δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Οινοχόος».
Υπήρξε προφήτης της δυναμικής των «Ονομασιών Προέλευσης» και της μεγάλης σημασίας της διάσωσης και ανάδειξης ντόπιων και σχεδόν εγκαταλελειμμένων ποικιλιών.   
Με δεδομένη την εμμονή στην ποιότητα,  στη βαθιά γνώση της παραγωγής, της  γηγενούς ποικιλίας και στην ενδελεχή έρευνα στο οινοποιητικό κομμάτι, το εγχείρημα της καθόδου της εταιρίας στο νησί  συνδέεται άμεσα με την πρόοδο και την εξέλιξη του τόσο σημαντικού αμπελοοινικού τομέα του.
Ουσιαστικά η εταιρία Μπουτάρη στη Σαντορίνη:
1. Ιδρύει ένα σύγχρονο οινοποιείο το οποίο και βραβεύεται αργότερα μέσα στα 10 αρχιτεκτονικά θαύματα του παγκόσμιου οινικού χώρου.
2. Φέρνει και διαχέει τη σύγχρονη τεχνολογία (μηχανολογικός εξοπλισμός, εξορθολογισμός στον πρωτογενή τομέα, καταγραφή του πρώτου αμπελουργικού μητρώου στην Ελλάδα, κα)
3. Ξεκινά 10ετή προγράμματα έρευνας με συμμετοχή πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
4. Γίνονται πειραματικές οινοποιήσεις του Μαυροτράγανου και άλλων ποικιλιών.
5. Καθιερώνεται στο νησί και στην Ελλάδα ο θεσμός του επισκέψιμου Οινοποιείου με έμφαση στον θεματικό τουρισμό, στον οινοτουρισμό και στον αγροτουρισμό.
6. Καθιερώνεται και ενισχύεται σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο το κρασί brand santorini καθώς και αυτό της εξαιρετικής λευκής ποικιλίας ΑΣΥΡΤΙΚΟ.

Πολύ σημαντικές λοιπόν και πολυεπίπεδες οι δράσεις της Εταιρείας Μπουτάρη για το κρασί και τις ποικιλίες τόσο στο νησί μας αλλά και για την αναγνωρισιμότητα,  προώθηση και διείσδυση του ελληνικού κρασιού σε Παγκόσμιο επίπεδο.

O Κώστας Μπουτάρης, γράφει την ιστορία του στον χώρο της οινικής τέρψις, διατηρώντας ανθρώπινο προφίλ και όχι την εικόνα του σκληρού επιχειρηματία, πάντα με αγάπη για την τέχνη, με κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία με δράσεις μέσω της οργάνωσης «Αρκτούρος» στο Νυμφαίο της Φλώρινας. 

Εμείς, οι άνθρωποι της Κινηματογραφικής Λέσχης, νοιώσαμε το ανθρώπινο προφίλ του Κώστα Μπουτάρη, μέσω των επιλογών του για τους ανθρώπους του Οινοποείου του στην Σαντορίνη.
Όλοι τους , νυν και τέως διευθυντές, ο Πέτρος  Βαμβακούσης σήμερα, ο Γιάννης Κουλελής στο ξεκίνημα της Λέσχης αλλά και όλοι ανεξαιρέτως οι εργαζόμενοι του οινοποιείου στάθηκαν συνοδοιπόροι της Λέσχης,  με χορηγίες και αρωγή σε όλες τις εκδηλώσεις της αλλά κυρίως πάντα με το αίσθημα της ζεστής φιλοξενίας τους .
Ευχαριστούμε από καρδιάς, εσάς αλλά και όλους τους συντελεστές του Οινοποιείου για αυτήν την κοινή εικοσάχρονη πορεία.
Και όπως έλεγαν οι Ρωμαίοι «In vino veritas», δηλαδή, «στο κρασί βρίσκεται η αλήθεια».

Σαν επισφράγιση αυτής της εικοσάχρονης θερμής σχέσης, παρακαλούμε να δεχθείτε ένα δώρο μας, συμβολικό δια χειρός του δάσκαλου αγγειοπλάστη κ. Μάκαρη.